Wednesday, June 2, 2010

Eat This, Not that!!!

Untuk MOOD YANG BAIK

Makan : Sayuran Hijau
Kaya dengan vitamin B yang merupakan komponen utama dalam penghasilan hormon yang membuatkan anda lebih ceria.

Jangan makan : Cokelat Putih
Ia bukan coklat dan tidak mengandungi pepejal koko. Ia tidak akan merangsang perasaan riang seperti serotonin.


Untuk LEBIH BERTENAGA

Makan : Salad Dengan Cuka
Karbohidrat dalam salad menstabilkan kandungan gula dalam darah dan menyimpan tenaga yang tinggi. Nak lebih sedap, tambahkan ayam dan telur rebus.

Jangan makan : Pancake Atau Roti Gulung
Kajian mendapati sarapan pagi dengan karbohidrat yang lebih tinggi lebih baik daripada sarapan berunsurkan protein.


Untuk KETENANGAN JIWA

Makan : Yogurt adalah sumber terbaik untuk lisin (bahan yg menyebabkan pemecahan dan pemusnahan sesuatu sel atau bacteria), manakala kekacang mengandungi banyak arginina.

Jangan makan : Soda
Orang yg minum soda berlebihan setiap hari cenderung menjadi murung dan cemas.


Untuk CEPAT BERFIKIR

Makan : Ikan Salmon
Asid lemak omega 3 membantu membina tisu otak, ia meningkatkan kuasa berfikir anda.

Jangan makan : Ais Krim
Mengandungi lemak tepu yang menyumbat pembuluh darah dan menyekat pengaliran nutrient ke otak yang menjadikan anda lambat berfikir.


Untuk INGATAN JANGKA PANJANG

Makan : Blueberries
Antioksidan dalam blueberries membantu melindungi kerosakan otak dan mengurangkan risiko penyakit Alzeimer dan Pakingson.

Jangan makan : Blueberries Yang Belum Masak


Untuk INGATAN JANGKA PENDEK

Minum : Kopi
Kafein dibuktikan mampu melambatkan proses penuaan dan meningkatkan ingatan jangka pendek. Secawan kopi membantu meningkatkan daya tumpuan.

Jangan : Energy Drinks dan Kopi Berlebihan
Kafein dan energy drinks yang banyak menganggu tidur anda. Sedangkan tidur adalah masa untuk memulihkan semula sistem otak.


Untuk FOKUS

Makan : Teh Pudina
Bau wangi pudina dapat meningkatkan fokus dan berhati-hati erta kurang cemas.

Jangan : Gula-gula
Menambahkan paras gula yang mengakibatkn minda dalam keadaan kabur.



No comments: